28-04-07

Boekskesmuziek

TV-gidsen zijn een religie. Elke familie lijkt Zijn blad te hebben. Het gaat ver, Dag Allemaal-Humo huwelijken zijn zeldzaam.

Ik geloof niet. Lees geen boekskes. Ik blader de krant en z'n bijlagen, van achter naar voor. Als kind onmiddellijk naar de strips. Vandaag is de Vacature-column van An Olaerts het Vandersteen-moment.

Deze week mijn 2de humo ooit gekocht. De eerste was nummer 3000. Soms lees ik er nog eens in. Steeds verder in de kieren, tot aan de navelnietjes. Zo wordt er een dEUS fansite (a rose to dEUS) in aangekondigd die alweer offline is (p219), en vind je er ook een kort verslag in van een Rock Rally préselectie (p217 – net na het grote Tom Barman-interview) met - jawel - Frans Joseph Goof (klik voor scan). De song 'De Gele Zaal' waarvan sprake staat jammer genoeg niet op zijn debuut-EP die in dezelfde periode uitgebracht werd (Kom Trug - 1998) en al evenmin op de latere full-cd's Urst (2002) en Alles Komt Goed (2004).

Maar de laatste humo dus. Er zat een cd bij met 'Humo's Belgentop-20, de jaren 90', met schone muziekskes. Schone muziekskes waar ik me met mijn hooikoortshoofd niet op mag laten gaan (pillen zijn op). Hard times, baby, April & June. Chemical roses suck my energy.

06-04-07

Orangensaft

"Orangensaft" wil ik zeggen,
"orangensaft", uhu

 

(het is een einstürzende neubauten-dagje)

19:00 Gepost door marc in Muziek | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

22-03-07

Rock Wekker 2007

Thursday 7:05 am
Mijn inner-newsgator heeft zich net tegoed gedaan aan het radionieuws als van onder het geratel van StuBru-presentator Peter van de Veire rockgeschiedenis komt opstomen...
De puber in mij spelt G.O.E.I.E.M.O.R.G.E.N, draait het volume omhoog en heeft nog net de tijd om zijn luchtgitaar van de kast te halen. Wat volgt is een loeihard (op wekkerradioniveau)...
Thunder, uhu uhu hu-hu hu hu, thunder, ...

(dat terwijl de koninklijk circus-versie van dit nummer eigenlijk mijn weekfavoriet is)

13-03-07

Review: Tom Pintens - Tom Pintens

Vroeger is een geweldig mooi woord om schaduw te geven. Als u zich daarin kan vinden, dan is de nieuwe Tom Pintens voor jou gemaakt.

Pintens, vooral bekend als lid van Zita Swoon, is wanneer we zijn flowers for breakfast (met Tine Reymer) en 2000 Monkeys-verleden in rekening brengen met deze cd aan z'n vierde worp toe. Opmerkelijk is dat hij voor de gelegenheid het Engels voor Nederlands inruilt (of neen, dat wist u al, u leest deze blog).

Of het wat is?
Het is geen perfect plaatje, daarvoor klinkt het soms nog iets te 'geschreven' (we zijn streng(er) als er in het Nederlands gezongen wordt), maar lekkers is er zeker op te vinden. De man weet hoe hij muziek moet maken, weet wat doseren inhoudt, en klinkt heel relaxed. Heerlijk plastisch taalgebruik als "de planeet die nog op diesel rijdt", "ze goot haar adem in m’n vel", en "een nachtwinkelcadeau", zou u moeten overtuigen van mijn gelijk. Niet genoeg? Bel uw favoriete radio en vraag hen Camping Kobalt, Lola, of Exit Don Quichot te spelen (om het bij mijn favorieten te houden).

Deze Pintens-plaat is een wandeling in uw 'wat vooraf ging', een geut adem in je vel. Wandel ze, voel ze!

Titellijst:

1. al die tijd
2. zij houdt van vechten
3. nieuwe Tarzan
4. Stanley
5. camping Kobalt
6. K
7. Lola
8. meisje van vroeger
9. exit Don Quichot
10. wijzer
11. gewoonte

Video: Zita Swoon @ Debby en Nancy

Op 4 maart was Stef Kamil Carlens (met Eva en Kapinga en de andere ZS-ers) te gast bij Debby en Nancy. Verwacht geen opwarmer voor de nieuwe cd - al wordt die wel even getoond, maar wel een I'm still standing (van Elton John) in disco-disco-discosfeertje.

video-video-video

12-03-07

Reanimatie van een iPod-batterij (1)

Zoals u/je/ge (kies maar) hier kon lezen is mijn wandelmuziekske kortademig geworden. Gisteren de aangekondigde test gedaan.
Resultaat: mijn machientje hield het 1u55' uit, wel heel ver van de oorspronkelijke 8 uur. Significantly less gelijk ze zeggen.

en nu?
Apple geeft een aantal
Tips and Tricks (wel, eigenlijk enkel tips) die je niet veel vooruit brengen omdat een helder denkend mens (en ik zie mezelf als zo'n exemplaar) ze sowieso al toepast.

en nu?
opsturen voor onderhoud/vervanging, al moet ik nog eens uitzoeken hoe dat in z'n werk gaat.

22:04 Gepost door marc in Muziek | Permalink | Commentaren (4) | Tags: apple, ipod |  Facebook |

11-03-07

Muzikanten zijn freaks

Tweewekelijks speelt op woensdag een bandje in café Bohemia (steenweg naar Ichtegem). Het is me nooit duidelijk geweest waarom dat net op woensdag moet, die dag is sowieso al de drukste avond in de week. Mocht de baas er op uit zijn de omzet te verhogen had ie ze wel op dinsdag ofzo geplaatst.
Een bandje zei ik, het is een duo. Drummer en gitarist. Ik heb de gitarist een paar keer gesproken. De man kan ongelofelijk doorgaan - zeg maar zeiken - over de nieuwe brug of arm of wat het ook is dat ie net vervangen heeft. Ik snap er geen reet van, maar dat geluid, dat geluid!
Iedere keer wanneer ze spelen, en dat moet nu toch al een jaar of acht zijn, laten ze zich aankondigen als nieuw en beloftevol. De drummer is dan meestal nog zijn ultracompacte drumstel aan het schikken. Ik denk dat het een eigen constructie is. Met het een drum te noemen doe ik het ding misschien oneer aan, weet ik veel. Naast de klassieke elementen hoort er ook een stel Noord-Afrikaanse cola-blikjes bij, een ogenschijnlijk ongeordend aantal houten blokjes, en scoutsachtige koordjes die het vreemdste geluid voortbrengen. Ieder keer schreeuwt die gast - terwijl hij Ray Charles-gewijs met het hoofd schudt - ook "
The drum... the drum... the drum... the drum... the drum is the most important instrument". Altijd enthousiast onthaald door the regulars, soms aangevuld met "Primitive, this particular thing, a clout in my ear. Different rhythms, different people... different rhythms, different people... very very interesting... different rhythms, different people. The drum is the most important instrument!" Waarna de gitarist zijn dikste snaar slaat en zegt "For those of you who come in late. We are now having a little cooking session for Blue Note." ... en er een pim-pom-ball ontstaat.
Muzikanten zijn freaks, en zo hoort het ook.

12:51 Gepost door marc in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-03-07

Soundtrack: Brugge

Op heel onregelmatige basis plaats ik hier wel eens een lijst muziekjes. Zelden of nooit zijn ze nieuw of hip. Altijd zijn ze schoon (wel, ik vind ze mooi, en dit is mijn blog), en soms lachen ze zelfs.
Prentjes, hoesjes, zantjes of eerderwelke vorm van artwork is daar tot nu toe nooit bijgeweest. Al is het maken van die hoesjes eigenlijk leuker dan het bijeen puzzelen van de muziek, tot nu toe hield ik dat gereserveerd voor speciale ... euh, gelegenheden. Maar nu is dus zover, deze keer een lijstje met de ganse reutemeteut.

Deze cd is de tegenprestatie voor het krijgen de van de cd die Marian gemaakt heeft in het kader van een Subjectivisten cd-cirkel (het bestaat, leeft, en je moet het slechts om de twee dagen water geven). Bij zo'n cd-cirkel stelt iedereen een cd samen volgens een bepaald thema - deze keer was dat 'in the city' - en stuurt die naar een aantal mede-deelnemers.
Wist ik dat het bestond? Ik kon het vermoeden.
Zal ik er de volgende keer (ook) aan meedoen? Die kans is groot.

...maar genoeg geleuterd, nu lijsten en uitleg en linken met prentjes daarachter!

Thema: In the City
Onderwerp: niet-toeristisch Brugge (soundtrack bij stadswandeling)
Titel: vilt
Hoes: link naar afbeeldingen

Over de muziek:
1. Moondog - Bird's Lament
Hier voor de klassieke schoonheid, en omdat Moondog oorspronkelijk straatmuzikant was in New York.
Weetje: Bird is Charlie Parker, een jazzmuzikant die al een tijdje piepedada is.

2. Daan - Death of a Houswife (allegretto in C minor)
Omdat de huisvrouw-in deuropening steeds minder voorkomt in het stadsbeeld.

3. Apparat Organ Quartet - Global Capital
Toeristenhoofdstad?

4. Magnus - French Movies
De beschrijvingen gelden evengoed voor Brugge.

5. Marvin Gaye - Inner City Blues (make me wanna holler)
Voor de titel. Recente ontdekking.

6. Bright Eyes - Tourist Trap
Omdat voor velen Brugge niet meer is dan deze titel.

7. Tom Barman & Guy Van Nueten - One Advice, Space
Alle redenen zijn goed om deze song op een cd te zetten.

8. Giant Sand - Wayfaring Stranger/Fly Me To The Moon
Is er iets zaliger/rustgevender dan doelloos door de stad te slenteren?

9. The Balanescu Quartet - Robots
Belichaamt voor mij vooruitgang, ontdekking en verwondering, en is een Kraftwerk-cover. Staat hier niet voor niks centraal.

10. Jacques Brel - Mon Père Disait
London wordt hier een buitenwijk van Brugge genoemd, en het is één van de zeldzame songs waar Zeebrugge in voorkomt.

11. Galliano - Roofing Tiles
Brugge heeft - in het bijzonder - voor zijn centrum strenge stedenbouwkundige voorschriften. Zo zijn platte daken slechts uitzonderlijk toegelaten, en moet een bepaald soort dakpan gebruikt worden.

12. TC Matic - Putain Putain
Voor meer verdraagzaamheid, en omdat deze versie eindigt met "Nu en we dust, é."

13. Ghinzu - Get up (intro)
Japanners en Brugge, dat zijn 20.000 handen op één buik.

14. Sparklehorse - Gasoline Horseys
Voor de titel, en omdat de stad er goed mee overweg kan.

15. The Black Heart Procession - Tangled
"There's a place where I stay near the sea"

16. Eels - In the Yard, Behind the Chuch
Met een ondertitel als "a field trip for the grateful living" was deze voorbestemd.

17. Zita Swoon - Moving Through Life As Prey (band in a box-versie)
Er zijn evoluties waar een mens zich terecht zorgen over mag maken.


Over het parcours:
Helmstraat: korte straat met iedere 5m een ander perspectief.
Moerstraat: wil ik wel wonen.
Leeuwstraat: Veel groen te zien vanop de brug.
Oude Zak: statige gebouwen, populaire naam.
Pottenmakersstraat: toont verschillende stadia van heroplevende stad.
Augustijnenrei/Spaanse Loskaai/Gouden-Handrei/Langerei: voor het water en achterkanten van aanpalende huizen.
Sint-Annarei: weids.
Strostraat: extreem expressieve muren (je vraagt je af hoe ze blijven staan) en wegdek.
Jeruzalemstraat: in deze wijk vindt je nog huisvrouwen in hun deuropening :-).
Korte Sint-Annastraat: hier rond de Sint-Annakerk heb ik leren hardlopen.
Molenmeers (1): zicht op uitzonderlijke Jeruzalemkerk.
Timmersmansstraat: ik heb inderdaad een zwak voor aftakelende huizen.
Verbrand Nieuwland: in zelfde categorie als Moerstraat.
Molenmeers (2): verbinding.
Langestraat: groetstraat (in theorie).
Predikherenrei (1): terras met uitzicht.
Coupure: ga ook eens op sluizencomplex staan.
Predikherenrei (2): met standbeeld van Marieke, naar lied van Jacques Brel.
Boninvest: via Conzetsbrug naar zeldzame industriegebouwen in binnenstad.
Violierstraat/Gapaardstraat: met mooi modern huis op hoek met Vizierstraat.
Koningin Astridpark/Park/Gevangenisstraat: park met wisselend zicht, interessante aanpalende stapelbouw.
Pandreitje: echte laansfeer.
Huidenvettersplein: schildersplein.
Blinde Ezelstraat: toeristen.
Burg: met constructie van Toyo Ito. Het paviljoen wacht op zijn sloop, wat jammer is.


En verder:
Ik hou van mijn stad. We zijn met elkaar vergroeid. Ze heeft de ziel, het karakter en – zelfs in de wellnessbetekenis – de kuren. Zij lokt uit, is suggestief. Zij danst oosters uit haar buik. Ze bepaalt het geluid, maar zingt slechts zelden zelf. Zij is de kubus met schroefdop. Zij is de ontdekking, de verrassing en de verwondering. Zij spelt doordeweeks als vakantie.

Zij is de massa en het individu. Zij heeft tics. Zij heeft haar eigen dynamiek. Ik hou van haar bezoekers, en haar lege straten. Ik hou van de zeldzaamheid van haar 3de verdieping. Ik hou van haar rimpels, van haar sprekende stenen. Ik hou van de mijmering, ik hou van mijn stad.

07-03-07

Witte lijnen (2) iPod-editie

Ondertussen ben ik al een heel eind aan m'n derde stel iPod-oortjes bezig (met dank aan EDR voor de laatste set). Uit eigen ervaring kan ik jullie dus vertellen dat die oortjes – op een rood-oranje schijn na - tomatensoepbestendig zijn, niet van ritsen houden en uitrekbaar zijn, maar daarna wel niet langer bruikbaar.

De batterij van m'n iPod-mini (1ste generatie) gedraagt zich de laatste tijd ook (!) al als een gepensioneerde. Voor ik hem naar een rusthuis breng leek het me toch beter eerst de zelfhulpdokter te raadplegen voor een batterijdiagnose.

Vanavond eens testen, en hopen op beterschap.

13:37 Gepost door marc in Muziek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ipod, apple, oortjes |  Facebook |

17-02-07

De soundtrack van je leven (deel 2)

(vervolg op deel 1) (eindelijk, inderdaad)
De 10 cd’s die een lintje krijgen in de categorie 'Bepalend'.

 

1/ dEUS - in a bar, under the sea

Ergens in het najaar van 2004 gekocht (20 november om precies te zijn). Aanleiding daarvoor was het horen van Fell of the floor, Man bij het samenstellen van een verjaardags-cd. Opeens klikte het wel tussen Marc en die gasten van 't stad. En Hoe! Evolutie, het bestaat (gelukkig).
Ik hou van zijn speelsheid en het feit dat het duizend kanten op gaat zonder dat je de weg verliest. Ik hou van de manier waarop ze soms met 3 door elkaar zingen. Ik hou van de percussie, en hoe verschillend die elke keer wel is. Ik hou van het feit dat ik niet onmiddellijk iets vind dat op vergelijkbaar is met Theme from turnpike. (Ik weet dat ze een sample gebruiken.) Ik hou van de uitdaging.

2/ Bright Eyes - I'm wide awake, it's morning

Op Allmusic.com geven ze deze cd 2 sterren.
(lange stilte)
Vijf zouden het er moeten zijn. Er zijn niet veel cd’s die in hun geheel op mijn pc belanden en daar ook blijven, maar dit is er dus één (A Grand don't … van The Streets en Achtung Baby van U2 zijn de andere).
Waaraan heeft hij dat te danken? Ik weet het niet, maar de verhalende teksten, het toegankelijk geluid en het geruststellend effect die de cd op me heeft zal er wel voor iets tussenzitten.

3/ Zita Swoon - Sunrise

Staat hier als vertegenwoordiger van de hele Zita Swoon-gebeuren. Had even goed de Moondog Jr-cd kunnen kiezen, of A song about a girls, maar Sunrise dus. Deze moet het laatste half jaar zowat mijn meest gespeelde cd zijn. Nochtans - alweer - geen liefde op het eerste gezicht. Het is een vreemd plaatje. Eigenlijk een Soundtrack, vol vreemde geluiden, soms stil, soms uitbundig, maar altijd verrassend. Ik hou de verrassingen.

4/ Spinvis – Dagen van gras, dagen van stro

Inspireert me op het vlak van tekstritmes, bevestigd mijn geloof in het feit dat er meer te halen is uit de Nederlandse taal, en doet dat met opvallend eenvoudige woorden.

5/ Keziah Jones - Blufunk is a fact!

Cactusfestival 2004. Zaterdag. Ik kwam eigenlijk voor Elvis Costello (die ook goed was), maar werd helemaal overtuigd door die gast met z'n deukhoed die hét zomergevoel strooide, en er een eigen woordenschat en ideologie op nahoudt.

6/ Howe Gelb – The listener

Leren kennen door collega Eddie die me een Giant Sand-cd liet horen. Die stem! Iedereen die ook maar aan onthaasten denkt zou deze cd moeten beluisteren. Alles vertraagt (tot het mijn 'bioritme' bereikt heeft).

7/ U2 – Achtung baby

Ik zou iets kunnen zeggen over hoe de val van de Berlijnse muur en het einde van de koude oorlog, over hoe asgrauwe ogen vervangen werden door smiley's, over die acht die een negen werd… maar eigenlijk is dit gewoon een heel sterke plaat.

8/ Admiral Freebee - Admiral Freebee

Heeft me ertoe aangezet opnieuw te leren rijden (ik had mijn rijbewijs al). En dat is als een prestatie te bestempelen.

9/ Galliano – Live at the liquid room (tokyo)

Een zaligheid en een ergernis. In 1999 gekocht toen Oor's popencyclopedie me nieuwsgierig had gemaakt. Zaligheid omdat hij zo goed is. Ergernis omdat de groep daarna in rook opgegaan lijkt te zijn.

10/ Lou Reed – Perfect Night Live in London

Studentsentiment. Ik heb het verhaal hier al eens gedaan. Wie het wil lezen kan het (gemakkelijker) vinden door onderaan dit bericht op Lou Reed te klikken.

08-02-07

Luister: Cold War Kids

bericht bijgewerkt: luisterpaal-link toegevoegd

Gisteren in
Brussel, vandaag in je oor.
Cold War Kids

Je wist het nog niet, maar hier zat je op te wachten!
Hun debuut Robbers & Cowards is
te beluisteren via mtv first listen. Nooit gedacht dat mtv nog ergens goed voor zou zijn.

myspace-klik

07-02-07

Buck 65 - Zulu-tv

In de reeks marc ontdekt wat anderen al wisten...
Buck 65
Ergens net onder het oppervlak van het internet (há, u dacht dat het net oppervlakkig was) wordt hij/wat hij maakt vrij vaag omschreven als 'alternatieve hip hop'.
Volgens mij hoort hij in volgende hokjes (we doen vandaag in hokjes):
- grappige mens
- zalige stem (luister het eerste deel en... neen, luister er gewoon naar)
- goeie hip hop (het bestaat)

Buck 65 in 12 delen bij Zulu Records...
01 - 02 - 03 - 04 - 05 - 06 - 07 - 08 - 09 -
10 - 11 - 12

13:49 Gepost door marc in Muziek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: buck 65, zulu records, hip hop |  Facebook |

01-02-07

De soundtrack van je leven (deel 1)

Op vraag van Aardvarksken: mijn muzikaal parcours én de 10 cd’s die het verschil maakten.
Dit eerste deel is een soort ‘wat vooraf ging’. Al mijn mijlpaalplaatjes komen namelijk uit de laatste 10 jaar, of werden door mij toch in die periode ontdekt.

 

In het begin (tot 4 jaar)

Als er bij nachtelijke (post-familiefeest) autoritten sterren zichtbaar waren mocht je het Sterretjes-lied verwachten. De tekst bestond uit één woord (jawel), dat met wisselende intonatie herhaald werd tot mijn oudere broers het beu waren. Een wereldhit, ik zweer het je, en mijn vroegste muzikale herinnering.

 

Kleuter en lagere schooltijd (5-11 jaar)

Uit de jaren 80 (ik ben van 78) kan ik me nagenoeg niets herinneren. Er is het alomtegenwoordige Kinderen voor Kinderen (iedereen keek toen naar Holland) en de meisjes van de klas hielden ook liedjesherkenwedstrijden, maar verder is er blijkbaar niets blijven hangen. Ja, de lederen voetbal die ik kreeg toen België plots voetbalzot werd (en ik veel in het ziekenhuis lag, en dat wel leuk vond), die gele go-cart, en de massa’s lego waren toen veel interessanter.

 

Middelbare schooltijd (12-17 jaar)

De bloeiperiode van mijn collectie cassettetjes. VTM en tien om te zien kwamen uit de grond. Clouseau mocht eerst niet naar het songfestival (het ingeborg-jaar), en dan weer wel. De radio ging aan voor de top 30. Ik zat de hele periode op internaat (in het 6de leerjaar ook al, maar toen dichter bij huis) en leerde radio 1 kennen. Daar liep toen onder andere een reeks over Frank Zappa, waardoor ik wel wist wie hij was, maar de muziek liet voor wat het was (hij was vooral pas dood). Radio 1 had zijn bestaansrecht in mijn wereld door hun vele nieuwsuitzendingen en de programma’s die daar verder op ingingen. Ik vrat data in die periode, bibliotheken waren er om uit te lezen (in de internaatsbib was dat bijna letterlijk te nemen, dus maakten ze me maar chef-bib).
De laatste 3 jaar had ik een internaat-buur die me met een hoop Queen-cassettes opzadelde (op z’n minst al hun reguliere albums, en sommige daarvan leven nog). Via één van m’n oudere broers kreeg ik ook een aantal knuffelrock-kopietjes (deel 5, 7 en 9). Downloaden bestond nog niet, maar je had wel radio’s die - hoho - aan dubbele snelheid konden kopiëren (wij zeiden overpakken). Jaren daarvoor had ik al eens een eeuwigheid gespaard (met 50 frank zakgeld  per week gaat dat niet rap vooruit) voor een originele cassette van 2 Unlimited’s No Limits, het eerste dat ik zelf kocht (in Jims CD-center te Heist). De eerste cd zou die goudkleurige cd-set van Queen zijn met daarin hun Greatest Hits 1 en 2 (voor 900 frank in de GB van Christus-Koning).
En toen gingen we studeren...

 

(op naar deel 2)

30-01-07

Concert van de eeuw

En dan vissen we de karpers uit de kelder van je buren. Die zwemmen tussen kratten - om koperpoets jankend - omagoud. Langs eeuwenoude humo’s, jaargang 8 tot 24. Rond etiketvrije flessen, dure - Franse - rode wijn. Die walst aan - onder - door - de trap. Tikt de trapboom - tapt de trede - zwijmelt verder richting de glasbak, schuurt daar flesjes uit Jupille, laat de geest vrij van het feest, neemt het ritme, legt de basis... voor het concert van de eeuw.

(ok, het gaat hier al een tijdje minder over muziek, maar deze komt alweer in de buurt hé)

04-01-07

The Moondog's Shot of Love

Een hommage aan Bob Dylan door Stef Kamil Carlens (Zita Swoon) + Theater aan Zee-huisband (1 & 2 augustus 2006).

00:00 /    / intro
01:15 / 1 / I and I
05:22 / 2 / Million Miles
13:07 / 3 / Heart of Mine
17:28 / 4 / Blind Willie McTell
22:40 / 5 / Cold Irons Bound
30:09 / 6 / Everything Is Broken
33:23 / 7 / Dead Man, Dead Man
37:36 / 8 / Someone’s Got A Hold of My Heart

41:16 / 9 / Ring Them Bells
44:50 /    / outro (tot 45:15)

download ! (via rapidshare)
bron: Radio 1 / shuffle / 30-12-2006 (bijgeknipt)

 

+ ‘funkyphil’ had op het dEUS-forum blijkbaar al hetzelfde gedaan, wie dat wil kan die versie hier downloaden. (YouSendIt-account vereist)

19-12-06

Concertverslag: Tom Pintens @ Café Video, Gent

13-12-2006

 

Volgens Tom was dit hun 5de try-out met het Nederlandstalige repertoire (je kon hen onder andere al zien in het voorprogramma van Billie King). De enige vraag waarmee ik naar gent was afgezakt was of Tom wel goed zou klinken in het Nederlands. Maar al te vaak - en onlangs nog bewezen op de Raymond & zijn Jonge Helden-cd - klinken artiesten die je kent van hun Engelstalige werk zielloos in het Nederlands. Dat ze in een andere  taal anders klinken is normaal, maar vaak verliezen ze ook hun taalgevoel. In Tom’s geval waren het echter zorgen om niks, het klonk ‘vree wel’. Zijn stem is een beetje te vergelijken met Tom Barman in het recente ‘de doorgedachte’ (op de Nacht-cd van Henny Vrienten), maar dan zonder het lichte Nederlandse accent.

Rekening houdende met de afmetingen van het café was de opkomst massaal te noemen. Jammer was wel dat door die drukte niet iedereen iets van het optreden kon zien en dan maar aan het praten sloeg.

Titels van nummers heb ik niet onthouden, met uitzondering van Nieuwe Tarzan, maar dat werd dan ook 2 x gespeeld (in het boterhammenverslag lees je die wel). Wel wist Tom nog mee te geven dat we de cd mochten verwachten in februari of maart. De snoeper zal Zita Swoon net voor willen zijn ;-), of daarna gewoon geen tijd meer hebben.

Het was trouwens de eerste keer dat ik in het café Video kwam, en het zal niet de laatste keer zijn. Aangename sfeer en de voorgeschotelde pils was lekker. Dat laatste komt naar mijn smaak niet veel voor, weet echter niet meer welk bier het was, tja.

kliktip: Tom op Myspace

20:32 Gepost door marc in Muziek | Permalink | Commentaren (3) | Tags: cafe video, gent, tom pintens |  Facebook |

14-12-06

Alt-review: The Streets - A grand don’t come for free

Het leven zoals het is, Groot-Brittannië 2004

Een cd over een mens zoals iedereen er wel een kent, of – als je een beetje wereldvreemd bent – al eens op de tram gezien hebt. Waarvan je de indruk had dat hij je scheef bekeek – de flyer op het venster achter jou niet gezien? – of waarvan je denkt dat hij best wat meer vitamines zou kunnen gebruiken.

 

Dat iets wat jij in 1-2-3 gedaan wil krijgen ook – fuck you Murphy - in 123 kan gebeuren wordt in it was supposed to be so easy schoon geïllustreerd. Gedesillusioneerd stap je het af en dan ontmoet je iemand om je – knijpt in m’n arm – aan te vergapen waar je ook nog iets zinnigs tegen gezegd krijgt. Met dank aan de human-interest programma’s op dinsdag en donderdag toets je jou kennis van de lichaamstaal, en denkt… "I could well be in"… terwijl zij met haar moeder / vriendin / zuster belt over wat ze 2 straten verder in een etalage heeft zien hangen.

Met een zelfvertrouwen waar Hollandse voetballers een puntje aan kunnen zuigen duikt de herboren gelukzak het plaatselijk PMU-kantoor binnen. Want hij wil, hij kan, hij moet, hij zal winnen. Tot wat de hemelvaart vooraf ging nog eens komt natrapen en hem het verlies bespaart. Het geluk is aan zijn kant! Dus hij wil, hij kan, hij zal, hij moet, hij moet, …morgen. Nee hij is not addicted, maar geluk, …geluk moet getest worden.

Dus de nacht in – de DJ ment zijn slaven –, en Blinded by the lights op zoek naar je maten. Er is een massa volk, en iedereen wil net langs jou voorbij. Waar zijn ze, en wat zat er in die pillen? Ha, daar zijn ze, nee, je draait weg.

En dan heb je een vriendin, en wacht een braaf burgerlijk keurslijf. Het steekt je tegen – Onslow is heus niet zo’n makkelijk personage - en ergert je, maar je wouldn’t have it any other way. Een uitgespuwd ‘vrouwen’ komt er echter toch nog als je Rose die 1ste klas passiviteit van jou beu is en je een get out of my house geeft. Kruipen is nooit je stijl geweest, en dus slenter je terug naar je eigen studio.

Op dieet bij Quick, zie je een yoghurt-model. Zelfs de beste (s)lijmlijnen hebben geen grip op haar, she’s Fit, but she knows it en er loopt al iemand mee. Deze succeswoestijn zet je brein open en je merkt dat het gras op het thuisveld best wel groener is. Jawel, je was such a twat, maar alles komt – laten we onszelf moed inspreken – toch wel weer goed. Later in je favoriete café kijkt je maat je aan met de lazy-eye-look. Hij weet meer, dat zie je. Wat gaat er door zijn hoofd en waarom zegt hij niks? Waar is Phara, wie leert jou haar Coveliers-greep? What is he thinking?

Die maat wist wat je nu ook weet. Jij dacht aan parkeren, maar ze stuurt je de straat uit. Het besluit van je Iron Lady staat vast. Dry your eyes, zelfs de beste smid krijgt dit ijzer niet meer in vorm. Op de tram naar huis - waar de 123 problemen en empty cans nog steeds wachten – zie je nog een flyer voor één of andere hippe fuif waar je nu echt wel niet heen wil. Richting terminus of toekomst?

(*****)

Voor degenen met het goed geheugen: onderstaand bericht heeft inderdaad al eens ergens op een - opgedoekt, maar ondertussen herboren - forum gestaan.
Het is de bedoeling er een reeks van dit soort 'besprekingen' te maken. Volgende op de lijst is Achtung Baby van die Ieren (en dat zal geen gerecycleerd bericht zijn).

09:36 Gepost door marc in Muziek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: alt-review, the streets |  Facebook |

10-12-06

The White Stripes - Aluminium

Via een review in / op het web-magazine Goddeau deze namiddag terecht gekomen op de website van het Aluminium-project. Voor dat project werden een aantal nummers van The White Stripes vertaald naar een klassiek instrumentarium.
Vijf van die nummers kunnen beluisterd worden op de
website van het project (en belanden zo in uw tijdelijke internet bestanden-map - het is maar dat u het weet).

Mijn favoriet: Forever for her (it's over for me)

22:17 Gepost door marc in Muziek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aluminium, the white stripes, goddeau |  Facebook |

Release: FJG - Tussen haven en storm

Dé u bekende Frans Joseph Goof heeft een 2-tal weken geleden een single uitgebracht.
Tussen haven en storm heeft de zware taak op zich gekregen om ons het wachten op het nieuwe album (Testosteron Chill Out Blues) (on)dragelijk te maken.
De optredens die FJG in september gaf hoorden alleszins bij het beste wat er dit jaar op muzikaal vlak te beleven viel.

Bekijk 's mans video's op YouTube !

08-12-06

A song of two humans (en Julien Vrebos)

Deze morgen in de badkamer (7u15) braakte ons wereldontvangertje Radio 2 en één of andere Duitse radio tegelijk uit. Op Radio 2 was Julien Vrebos iets aan het vertellen wat waarschijnlijk wel enige waarde had, maar helemaal aan mij voorbij ging. Speelde daar op de achtergrond namelijk niet ‘Titles: A song of two humans’ van ons aller Zita Swoon?!
Daarnet even gaan herbeluisteren op de webpagina van het programma
Ochtendpost, en effectief... (luister zelf, het zit onder elk stukje met den Vrebos)
Dat is nu eens iets om een vrijdag mee te beginnen zie.

06-12-06

Jazz (vrije vorm)

Toen ik een paar jaar terug een opleiding dreamweaver volgde en nog vol grote plannen zat was één van die plannen het oprichten van een website onder het adres www.bruggelink.be. Zou het niet geweldig zijn om als inwoner van bruggen een e-mail adres te hebben als je.naam@bruggelink.be? Mijn gedacht! Toen was die naam (dat domein) nog vrij (je kan dat nagaan op www.dns.be). De plaatselijke CVP (het is al een tijdje geleden) had volgens mij wel een partijblaadje met diezelfde naam, maar ik denk niet dat ze dat geregistreerd hadden. Wie ondertussen al op de link heeft geklikt weet dat iemand anders op hetzelfde idee is gekomen. Het is allemaal nog heel pril, maar ik ben benieuwd wat er van gaat komen.

Een ander groot plan was om in bijberoep grafisch vormgever te gaan spelen. Het is er uiteindelijk ook niet van gekomen, maar ondertussen had ik wel al opleidingen Quark Xpress, Indesign (toen helemaal nieuw), Photoshop, Illustrator (mijn grote liefde), Flash en het Dreamweaver van hierboven gevolgd. Vrije Vorm ging dat bedrijfje als naam krijgen (en kijk, die domeinnaam is nog altijd vrij), genoemd naar een Photoshop-gereedschap. Geweldige naam vond ik dat, het heeft (idd, heeft, want het is nog steeds zo) iets onbegrensd, alles ging mogelijk zijn.

Dat 'alles is mogelijk' zoek ik ook in de muziek (wohow, ik kom toch nog to the point). Met Zita Swoon hebben we in België op dat vlak een all weather-attractie. Maar het mag ook wel eens iets anders zijn. Na wat rond te neuzen ben ik uiteindelijk bij Jazz terecht gekomen. Jazz, ja, maar niet de Kind of Blue-soort van jazz, Die plaat mag dan wel algemeen als beste jazz-plaat ooit aanvaard worden. Mij (ja, ik heb de cd) doet ze niet zo veel. Het is nu wel zo dat muziek dat het 'blauwe' gevoel uitdraagt chez marc niet in het bovenste 'schof' ligt. Miserie heeft een oplossing nodig, geen bad in eigen sop (al helpt zo'n bad in eerste instantie wel, maar één bad volstaat). Neen, geef mij dan maar de freejazz, en dan liefst op z'n hevigst. Onvoorspelbaar als een springballetje op een veld kiezelstenen. Fantastisch. Een chaos van instrumenten en schreeuwen.... woooh.
Oh... nieuw groot plan. Samen met mijn jongere broer een kwartier lang de meeste geflipte schreeuwen en geluiden voortbrengen (we zijn daar goed in). Dat gedoe moet dan natuurlijk opgenomen worden, en met een maximumoplage van 5 exemplaren verdeeld worden. Volgens mij is dat dan een verkoopsucces in de sector (al we die 5 exemplaren verkocht krijgen natuurlijk - neen we kopen die niet stiekem zelf, wij krijgen natuurlijk een promoexemplaar).

agenda: Zita Swoon

Zita Swoon - 29 maart 2007 - AB, Brussel
(ge wilt er bij zijn)

Vanop de site van de AB:
Met het alom gelauwerde 'A Song About A Girls' en de knappe live plaat/dvd 'A Band In A Box' bevestigde ZITA SWOON zijn status als één van de Belgische topgroepen. Ook live staat de groep op eenzame hoogte, wat het voorbije jaar bewezen werd met zowel intieme concerten als overweldigende festival optredens.

In de zomer van '06 werkten ze aan nieuwe nummers die dit najaar werden opgenomen. Centraal die avond staat hun kersverse - in maart te verschijnen - album. De groep staat op scherp, maak u dus klaar voor een rendez-vous met unieke Zita Swoon-energie, sfeer én poezië.

klik voor tickets

13:26 Gepost door marc in Muziek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zita swoon, ab |  Facebook |

13-11-06

agenda: Tom Pintens

Tom Pintens, 
Vanalleser bij
Zita Swoon en producer van oa Billie King
... speelt op 13 december voor u (en uw maatjes) in Café Video, Oude Beestenmarkt 7, 9000 Gent.

...en op 14 december in het kader van Broodje Brussel, tijdens uw middagpauze (12:30 - 13:30), te Brussel (wahaddegedacht), The Music Village, Steenstraat 50, 1000 Brussel. www.themusicvillage.com

 

12-11-06

De panter is een cobra - video video

Met dank aan de anonieme youtube en myspace-gebruikers...

Zita Swoon - Dare to love (uit dit geweldige optreden)
Zita Swoon - Add it up (oorspronkelijk van Violent Femmes)

11-11-06

Brief aan Charlotte G

Liefste Charlotte,

Misschien is dit niet de het goede moment of beste plaats, Charlotte. Afgelopen week hadden ze het in Koppen namelijk over webloggen, en hoe daar soms heel persoonlijke boodschappen op geplaatst worden, Charlotte. Het lijkt me echter heel onwaarschijnlijk dat je me - net als die vrouw uit de reportage - hier op deze blog - nu of in de toekomst - zal zien bevallen, Charlotte. De Californische gouverneur heeft ooit wel eens een kind gebaard, maar ik denk dat daar wat trucagewerk aan te pas gekomen is, dat durven ze nogal eens in films, Charlotte.
Liefste Charlotte, ik heb vorige maand je laatste film gezien. Het was een vreemde beleving, Charlotte. Ik hou wel van enthousiaste absurditeiten, en van tijd tot tijd ook van kwistig gepenseelde laagjes stroop, maar had de indruk er iets misgelopen is bij het mixen van het deeg van deze film, Charlotte. Het was als een papiersnipperparade die een wolkbreuk over zich heen kreeg, Charlotte. Ik kon me ook niet van de indruk ontdoen dat jullie bij het maken van die papiersnippers een hoop plezier beleefd hebben, en hoop daarom dat je bij je volgende films de regen kan vermijden. Misschien moet je eens met Frank, Sabine of David afspreken, Charlotte.
Liefste Charlotte, ik hoop dat je het nu niet erg vindt dat ik de laatste lettergreep van je naam ook uitspreek. Ik weet niet of dat bij jullie daar over de schreve de gewoonte is, hier doen we dat wel eens bij speciale gelegenheden, Charlotte. Ik moet je trouwens bekennen dat ik niet licht geflatteerd ben door het zesde liedje van je nieuwe cd. Je hebt mijn naam dan wel niet helemaal juist gespeld, maar het straalt een warmte waar zelfs een Zibro Kamin op een winterochtend niet aan kan tippen, Charlotte. Het is misschien niet de beste plaats of het juiste moment, maar ik wil je daarvoor bedanken, liefste Charlotte.


Tot straks,
marc

17-10-06

Afrekening 2000

Vandaag dEUS-video's herbekeken en daarbij een 'those were the days'-gevoel gekregen. Wat eigenlijk helemaal niet klopt...
Want dan ben je eens op het goeie moment jong, dan luistert ge naar de verkeerde radio's en naar teveel top 30's en andere Donna's. Pas een 3-tal jaar geleden heb ik dEUS echt leren kennen. Vroeg me tot dan af wat iedereen zo geweldig vond in dat stelletje antwerpse nozems en hoe ze er in slaagden om bij de milleniumovergang met wel heel veel nummers in de top 10 van een speciale Afrekening te komen. Self Esteem (van the offspring) stond daar toen ook in... zou dat cassettetje van die uitzending nog eens moeten zoeken...

[cassette gevonden]

De top 20 zag er zo uit...
20 / K's Choice - Believe
19 / Radiohead - Street Spirit
18 / Metallica - Nothing else matters
17 / Anouk - Nobody's Wife
16 / Therapy? - Diane
15 / Radiohead - Paranoid Android
14 / Nirvana - Smells Like Teen Spirit
13 / Stiltskin - Inside
12 / Radiohead - Karma Police
11 / K's Choice - Not An Addict
10 / dEUS - Little Arithmetics
9 / U2 - One
8 / The Cranberries - Zombie
7 / Smashing Pumpkins - Bullet with butterfly wings
6 / dEUS - Instant Street (op stubru draaiden ze blijkbaar een gecensureerde versie)
5 / dEUS - Via
4 / Magnapop - Lay it Down
3 / Live - I Alone
2 / The Offspring - Self Esteem
1 / dEUS - Hotellounge

Alles kwam goed... (allez, toch ongeveer)

11-10-06

TV-Song

Voor het eerst in de geschiedenis van de Staat van Beleg... een prentje (bewegend dan nog)
Ik wist eerlijk gezegd niet dat er Moondog Jr.-clips bestonden. Maar zie...

...als er trouwens iemand weet in welke taal er ondergetiteld wordt...
ge reageert maar.
En nog over ondertitels gesproken...

01-10-06

For the Roses...

... thank you, tom
voor 0110
(en nu maar hopen)

(terwijl tom barman, koen wauters en antwerpen België staan te zingen)

22:24 Gepost door marc in Muziek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 0110, tom barman, koen wauters |  Facebook |

21-08-06

Zita Swoon @ Cucamonga (cactus 2006)

Herbeleef het langskomen van Zita Swoon op Brugge's Cactusfestival.
Vanavond, op Radio 1, in Cucamonga.

De uitzending zal nadien herbeluisterbaar zijn.
(met dank aan Fred)

11:54 Gepost door marc in Muziek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zita swoon, cactusfestival, radio 1, cucamonga |  Facebook |

17-08-06

Pukkelpop TV

Pukkelpop is gestart, net als hun video streaming.
Belgacom ADSL-gebruikers krijgen alles aan hoge kwaliteit. Surfers die met een andere verbinding het net op gaan moeten echter niet wanhopen, zij worden niet helemaal aan hun lot overgelaten, voor hen is een lage kwaliteit-stream voorzien. (juicht gij allen!)


Vandaag:
My Morning Jacket
Beck (ik geloof)
Turbonegro
Radiohead (ik vrees, maar hoop)

19:53 Gepost door marc in Muziek | Permalink | Commentaren (2) | Tags: pukkelpop |  Facebook |