18-03-07

Van glamour en buislamplicht

Ze staat er zo stijlvol. Vol trots, als een moeder op het huwelijk van haar enige kind. Niet het enerverende type met haar overdreven gefrunnik aan het kleed. Neen, het is er eentje van de 'ik weet dat het goed zit'-soort. Ze was piepjong tijdens de eerste grote oorlog. De bezetter woonde in haar kamers. Ze was voorbestemd tot glamour, maar de stad die achter haar moest groeien, is nooit meer geworden dan wijk met zomerverblijven. De tijd gaf haar wat scheurtjes, en de mens plastic ramen en een laagje verf. Ze kijkt nog steeds uit over de zee, haar groenbeklede torens zijn bakens, maar hun vurig oog schijnt vandaag slechts buislamplicht.

 

Residentie Palace, Zeebrugge (beschermd monument)

 

 

(terwijl ik dit schrijf krijgen we het bericht dat het niet zo goed gaat met m’n opa, ik hoop dat het minder ernstig is dan het aan de telefoon klinkt, en dat hij nog wat blijft, ook hij is een monument)

19:27 Gepost door marc in Architectuur | Permalink | Commentaren (5) | Tags: marc schrijft, zeebrugge |  Facebook |

Commentaren

wist ik maar je het over had, irl als het ware;
hoop dat het meevalt met je grootvader.

Gepost door: pironik | 18-03-07

foto Het gaat uniek over een gebouw in Zeebrugge, helaas viel er op het net geen geslaagde foto te vinden (ge zult eens moeten afkomen). Een historiek van het gebouw kan via de link in de blogpost vinden.
In het kort: oorspronkelijk deed het gebouw - dat in 1914 net voor het uitbreken van de eerste wereldoorlog afgewerkt wordt - dienst als hotel. Omdat het hotel niet rendabel is wordt het later opgedeeld in appartementen. In die toestant staat het er nog steeds. Door zijn hotelgeschiedenis is het gebouw echter voorzien van een gigantische hal en enorm brede gangen (breed genoeg om er met een kleine auto door te rijden). Verder staat er een stokoude lift in (tot voor enkele jaren was die nog origineel, ik weet niet of die met de huidige veiligheidsvoorschriften nog gebruikt mag worden, maar die was - met al zijn hekkens die je moest open en dicht schuiven - als kind zeker een belevenis.
Over dat buislamplicht: ooit kwam ik er voorbij en waren alle lichten uit in het gebouw, met uitzondering van een enkele TL-lamp in elk van de torens. Het was een eigenaardig zicht, vooral omdat ik dacht dat die torens niet toegankelijk - laat staan bewoond - waren.
Over de stad die er niet kwam: Er bestaan nog stedenbouwkundige plannen uit de jaren stillekes, waarop op de achterliggende landbouwgronden een heuse stad werd gepland, een soort Middelkerke (met inbegrip van casino).

Gepost door: marc | 19-03-07

+ :) had idd geen foto gevonden. een tripje naar zeebrugge, nuja...

elk heeft zo zijn lokale schatten en trotsjes. mooi.

Gepost door: pironik | 19-03-07

toch nog... zie link voor afbeelding, je ziet het gebouw wel niet helemaal, maar toch, je krijgt een idee.

Gepost door: marc | 19-03-07

+ aha
krijg impressionistische beelden in belle-époquesfeer; mét antiek ijskreemkraam.

Gepost door: pironik | 19-03-07

De commentaren zijn gesloten.