30-01-07

Concert van de eeuw

En dan vissen we de karpers uit de kelder van je buren. Die zwemmen tussen kratten - om koperpoets jankend - omagoud. Langs eeuwenoude humo’s, jaargang 8 tot 24. Rond etiketvrije flessen, dure - Franse - rode wijn. Die walst aan - onder - door - de trap. Tikt de trapboom - tapt de trede - zwijmelt verder richting de glasbak, schuurt daar flesjes uit Jupille, laat de geest vrij van het feest, neemt het ritme, legt de basis... voor het concert van de eeuw.

(ok, het gaat hier al een tijdje minder over muziek, maar deze komt alweer in de buurt hé)

25-01-07

Steun de Prins!

Bij gebrek aan inspiratie (donderdagen, jullie begrijpen dat wel) laat ik de inleiding maar achterwege.
Het gebeurt niet veel maar ik heb me vandaag toch deftig geërgerd aan die wasco-eters van De Morgen en VTM die vonden dat prins Filip buiten de lijntjes had gekleurd. Zitten ze eerst jaren te mekkeren dat hij niks zegt en soft overkomt, en als hij dan eens zijn gedacht zegt is het ook niet goed. Mochten ze mij in de media zo in de zeik zetten, ze zouden ook niet meer moeten afkomen. (voor wie niet mee is: de Belgische kroonprins Filip heeft er bij de bovenvermelden zijn beklag over gedaan dat ze vriendelijk doen in zijn gezicht maar in hun gazetten of op hun tv een heel andere taal spreken)
Ik weet niet of jullie deze morgen het radio-interview met één van die kwieten gehoord hebben? Het spottend gif spoot uit de luidsprekers, niet letterlijk natuurlijk, maar de toon in die stem. Een denigrerende toon van een machtsgeile mens. Akkoord, er bestaat zoiets als persvrijheid (en maar goed ook), maar van respect hebben sommigen blijkbaar nog niet gehoord.
En dan zou die gast (de prins) daar zijn gedacht niet over mogen zeggen omdat het koningshuis neutraal moet blijven? Het hebben en uiten van een eigen mening is ook nog altijd een mensenrecht hé. Waarschijnlijk zien zij de mensen van het koningsplein als poppen. Buiksprekerspoppen die zeggen wat zij willen horen. Laat de prins maar zelf uit zijn buik spreken, het buikgevoel volgen kan volgens mijn geen kwaad. Ik kots op de politiekers die daar dan nog eens opspringen en hun mening moeten geven over de rol van het koningshuis.
Och, ik kots op politiekers in het algemeen (laten we hopen dat er 1% goeie zijn). Het merendeel wil uiteindelijk ons land in een republiek (of twee) herschapen (met eventueel een koning als decorstuk, want “dat staat toch zo goed als er bezoek komt”). De 1000 staatshervormingen dienen gewoon om dat proces te faseren en hapklaar en voor iedereen verteerbaar uit te voeren. Ze missen het lef om hun plan in 1 keer voor te schotelen, waar door we nu met een halfslachtig land zitten.
Je kan kiezen voor België als 1 hecht land en steekt die gewesten en gemeenschappen terug waar ze ooit uitgekomen zijn, of je kiest resoluut voor Europa en borstelt er 20 rondzwemmende regeringsniveaus uit. Tussenoplossingen zullen altijd wankel lopen. Mijn stem gaat naar de eerste optie, en of daar nu een koning bij is maakt mij niks uit.
Als Filip nu eindelijk besloten heeft om zich niet zomaar te laten slachten kan ik dat alleen maar toejuichen. Constitutionele monarchie mijn gat.

24-01-07

Gedachtendicht

Omdat het morgen gedichtendag is, vandaag al 2 opwarmertjes, om jullie goesting te doen krijgen...

Gedachtendicht 
van Antoine Légat
(uit mijn mailbox en op muziek gezet en gezongen door Frans Joseph Goof)


Soep
(het winnende gedicht van de CM-wedstrijd)
mijn buurvrouw weet u
ze draaft soms wat door
ze vertelt de dingen tien keer
hoe ze schuilden in de oorlog
en haar kinderen trouwden
hoe haar man stierf
het is niet voor haar lekkere soep
dat ik blijf luisteren en telkens weer terugkom
Sanne Jans (mijn nichtje)

21-01-07

ijs, ijs, beebie

Deze middag is er een hagelbui (het duurde net iets te lang om als vlaag bestempeld te kunnen worden) zijn nieuwjaarsbrief komen opzeggen boven zeebrugge, en dat klonk zo zalig bijna winter. Een ‘bijna winter’ als in “waar liggen de winterbanden, schat?” Wooh, wooh, wooh, er woedt een winterbrand in mij.

 

(zolang je geen auto hebt mag je enthousiast doen over de komst van sneeuw en ijs, al was het eens anders)

16:40 Gepost door marc in In en om de tuin | Permalink | Commentaren (3) | Tags: zeebrugge, winter, hagel |  Facebook |

Cultuurgronden

En we zijn terug, terug na enige tijd blog-afwezigheid. Tijd om de theoretische cultuurgronden met varkenssausje uit Wingene in te wisselen voor de zingende, vechtende, huilende, biddende, lachende, werkende cultuurgronden. Gronden vol smeer. Oorsmeer en vegen verf, en bewegende prentjes en speek als statement. In Je Gezicht.

Daarnet ging het in een dessertje van De zevende dag over de Brusselmans-verfilming Ex-drummer. De film kan blijkbaar tellen als bewegend prentje met speek. De getoonde fragmenten waren goor en rauw en likten aan het scherm van Komt mij zien, komt mij zien. Er zit muziek in de film met Millionaire en Flip Kowlier en Arno. En neig, neig, neèg, nèè ge moet niet peinzen dat we er mee gaan lachen, maar dat koddig taaltje uit het land van strand (mét zand) en dijk (mét crème) en polder (met klei) is er de voertaal in (dat dacht ik toch). Over een week of twee komt hij uit en dan zal hij gezien worden en/of zijn. Serieus.

08-01-07

Humo spreekt de waarheid!

Deze morgen bij de dokter in een oude Humo gelezen...
(...) maar vastbenoemde vrouwen tussen de veertig en vijftig, dat is heel erg, dat zijn gewoon slechte mensen. (...)

... en als ze van die vijftig een zestig maken ben ik er helemaal mee akkoord.

20:08 Gepost door marc in In en om de tuin | Permalink | Commentaren (1) | Tags: humo, vastbenoemd |  Facebook |

07-01-07

On the Road: Brugge-Zeebrugge

Er is een rode pull-man, die loopt alsof hij zijn hond uitlaat. Hij wordt nagekeken door een vrouw die een arm lijkt te missen. Op de achtergrond gaat een meisje op in de muur, een muur waar dichter bij mij ook een student op afloopt. Hij kijkt voor zich uit en lijkt vastbesloten. Net als een jonge vrouw - met helder wit topje - die met gebalde vuist op een Wilfried Martens-achtige afloopt. Een rugzaktoerist kijkt even opzij, en vrouwen uit het oosten lezen een kaart.
Tussen hen in loopt een buschauffeur.
De bus mist een bocht en ramt een wegwijzer. Dat restaurant was altijd al moeilijk te vinden. Ze hebben er kaas van eigen koeien, en radijzen uit een bloembak. Ik kwam er wel eens met mijn vorige vrouw. Iemand stapt uit waar niemand lijkt te wonen. Ze stampt ziedend in het rond. De plassen springen op. Hoog. Zo mooi. Vluchtig en dronkenmakend (woede wordt niet naar waarde geschat).
Het station lijkt verplaatst, neen, de stad uit voor het weekend. Waarom lijk ik dat elke keer te vergeten? Ben ik verstrooid of gewoon nonchalant, of dwaalden de Mountains of Madness nog door mijn hoofd?
Thuis speelt een film, en Eddie M speelt Axel F, net als Harold.

04-01-07

The Moondog's Shot of Love

Een hommage aan Bob Dylan door Stef Kamil Carlens (Zita Swoon) + Theater aan Zee-huisband (1 & 2 augustus 2006).

00:00 /    / intro
01:15 / 1 / I and I
05:22 / 2 / Million Miles
13:07 / 3 / Heart of Mine
17:28 / 4 / Blind Willie McTell
22:40 / 5 / Cold Irons Bound
30:09 / 6 / Everything Is Broken
33:23 / 7 / Dead Man, Dead Man
37:36 / 8 / Someone’s Got A Hold of My Heart

41:16 / 9 / Ring Them Bells
44:50 /    / outro (tot 45:15)

download ! (via rapidshare)
bron: Radio 1 / shuffle / 30-12-2006 (bijgeknipt)

 

+ ‘funkyphil’ had op het dEUS-forum blijkbaar al hetzelfde gedaan, wie dat wil kan die versie hier downloaden. (YouSendIt-account vereist)