27-10-06

Toeristen

Geweldige mensen die toeristen. Van die wereldverkennende wezentjes. Je ziet ze op de betere stadsparking in setjes van 50 stuks uit hun glanzende blikken verpakking wriemelen.
Het lijken wel knikkers. Der zijn bolloketten bij die alles en iedereen opzij rammen, mini’s waar je zo over kijkt, en veel, heel veel van die veelkleurige (noemden we die niet Stekkers?). Als het regent dragen ze massaal van die transparante regenjasjes die slechts in 1 maat verkrijgbaar zijn. De bolloketten-maat. Je herkent ze ook aan hun buikzak (ze zouden van die valse zwangere buiken moeten maken die je als berging kan gebruiken. Het zou niet zo lullig staan als een rugzak op je buik, of die lelijke buideltasjes-met-opgestikte-fluo-bandjes. Ruimtelijke Ordening voor de reizende medemens, er is nood aan). Je herkent ze ook aan de manier waarop ze elkaar terugvinden onder de paraplu van hun leider. Al zijn er natuurlijk de onverschrokken elementen (herinner je de wereldreiziger uit De Freggles) die zich alleen of in kleine roedels zich een weg banen door de stadsjungle.
Onverschrokken, ja. Elke deur of poort die open staat betekent een uitnodiging. En als je hen voorbijloopt durven de meest onverschrokkenen je zonder enig woord te wisselen een fototoestel in de handen te duwen… Ik moet er veel te eerlijk uitzien. Misschien zeg ik volgende keer gewoon “dank u”, en wandel verder – met fototoestel. Dan laat ik de foto’s afmaken en verzin er een reisverhaal bij. Het zou best origineel zijn, reisverhalen die weet-ik-veel-waar beginnen maar altijd in je thuisstad eindigen.
Maar toch… geweldige mensen die toeristen.

En oh ja, het is ook altijd leuk toeristen van de wanhopig-op-een-stadplannetje-kijkende-soort spontaan te vragen of ze iets zoeken… en dan de opluchting te zien bij hun vrouw.

Of zoals Peter Verhelst het zei.

Commentaren

Verschrikkelijk Verschrikkelijk, die toeristen. Ik woon in een rustige straat(je) buiten de toeristendriehoek (touristtrap?) en zelfs hier kom je verdwaalde exemplaren tegen. Waar blijven die gasten 's avonds??? Want Brugge is 's avonds helaas geen poel des verderfs maar 'La Morte'.
Meer tekst en uitleg is welkom, ik kom zeker nog eens lezen,

Gepost door: repelsteel | 27-10-06

me niet van toeristen aub.Als Bruggeling mijd ik de stadskern in de zomer.Gewoon al omdat je er een half uur over doet om door 1 straat te passeren.Ik hou van Brugge met heel mijn hart en ben fier om Bruggeling te zijn,maar die toeristen is er mij soms teveel aan.Groetjes en nog een prettige zondag

Gepost door: curly | 29-10-06

en toch ... door die drukte hangt er het hele jaar door een vakantiesfeer in de toeristische zone. Bij jullie is het blijkbaar niet zo, maar zelf geniet ik ervan om daartussen te lopen. Ik vind het aangenaam om naast de carwash op de Burg (of aan de voet van het standbeeld op de Markt) een kreem te eten omringd door mensen die van de andere kant van de wereld komen.
Zoals Repelsteel het zegt blijft het inderdaad raar dat er 's avonds plots niemand meer te zien is. Het is toch niet zo dat ze allemaan voor een dag met de bus komen. Ach, misschien zit iedereen 's avonds zijn foto's van die dag wel door te mailen. :-)

Gepost door: marc | 29-10-06

Ha Brugge Tja als Roeselaarse ben ik ook zéér vaak toerist in Brugge, maar ze moeten wel beleefd blijven vind ik. Ondertussen hang ik enkele maanden de toerist uit in Marseille, maar soms erger ik mij aan het gedrag van enkele mede-exemplaren. Op reis gaan is voor velen gelijk aan hun manieren thuis laten!

Gepost door: Isabel | 30-10-06

Ha Roeselare Was eigenlijk van plan om in het stukje een Brugge zonder toeristen te vergelijken met Roeselare. :P

Gepost door: marc | 31-10-06

De commentaren zijn gesloten.